0475 - 53 70 76
verkoop@jurgenkessels.nl

MEER INFORMATIE OF ADVIES NODIG?
NEEM CONTACT MET ONS OP!

Contact

SNEL NAAR

Keramische tegels

OVER KERAMIEK

Keramiek is een materiaal dat wordt gemaakt van klei of leem. De grondstof wordt op hoge temperatuur gebakken en is keihard. In de bouw worden veel keramische materialen gebruikt, waaronder dus keramische tegels. Het materiaal kunt u voor het gevoel vergelijken met een koffie kopje, dat is ook gemaakt van keramisch materiaal.

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels zijn er voor binnen en voor buiten. Maar er zijn wel verschillen tussen deze twee producten. Een binnentegel mag u nooit buiten leggen. Andersom kan dat wel. Waarom dat zo is en wat de verschillen zijn lees je hier.

De eigenschappen van keramische tegels

Keramische tegels hebben een gesloten oppervlak. Daarom kunnen ze heel gemakkelijk worden schoongemaakt. Niet voor niets worden keramische vloertegels en muurtegels inmiddels standaard gebruikt in elke badkamer of toilet.

Ook gaat keramiek zeer lang mee omdat het hard is. Het kan echter minder goed tegen (punt)belasting met hoge druk. Bijvoorbeeld een pot pindakaas die op een tegel valt kan er voor zorgen dat er een stukje kan afbreken.

Keramische tegels kunnen in ieder gewenst formaat en design worden gemaakt. Dat geldt voor zowel binnen als buiten.

De toplaag kan ook bewerkt worden. Bijvoorbeeld heel glad of met structuur. En dit is ook het grootste verschil tussen tegels voor binnen of buiten. Keramische tegels voor buiten moeten altijd een hoge stroefheid hebben! Anders is het zeer gevaarlijk.

Het verschil tussen binnen en buiten tegels

Keramische tegels voor buiten zijn dikker, omdat een tegel buiten meer te verduren heeft en zwaarder belast wordt. In huis worden keramische tegels op een betonvloer gelegd. De tegel zelf hoeft hierdoor weinig op te vangen. Buiten heb je vaak te maken met een minder stevige ondergrond. De tegel moet dus meer kunnen opvangen. De minimale dikte voor buiten is 2cm.

Keramische buitentegels van 3cm dik.

De laatste technologische innovatie zijn de keramisch tegels van 3cm dik. De eigenschappen van 3cm keramiek betreffende gebruiksgemak en stroefheid, zijn vergelijkbaar met de keramische tegels van 2cm dik.
Het grote verschil is dat de tegels van 3cm dik ook “los” verwerkt kunnen worden in split op gestabiliseerd zand. Dit is mogelijk door de grotere drukbelasting  en draagkracht van keramische tegels van 3cm dik.

Onderhoud keramische buitentegels

Keramische tegels zijn  zeer onderhoudsvriendelijk. Ze mogen gewoon met de hogedrukreiniger worden schoongespoten. Dooizout kan in de winter ook gewoon probleemloos worden gebruikt.
Door de zeer compacte samenstelling van keramische tegels zal vervuiling zeer slecht aan het oppervlakte van de tegels hechten. Wel dienen bladeren en zand regelmatig te worden verwijderd.

Verschil in hardheid en stroefheid

Er is altijd verschil in hardheid. Dit ligt aan de kwaliteit en de leverancier. Omdat tegels voor buitengebruik meestal dubbelhard gebakken zijn, zijn deze tegels harder maar ook dichter van structuur en dus minder doordringbaar voor vocht. Een reden waardoor deze tegels ook veelal duurder zijn dan tegels voor binnengebruik. Extra hardheid wordt vaak gerealiseerd door de klei voor het bakken onder extreem hoge druk te persen. Hier zit dan ook precies het verschil in kwaliteit van de verschillende merken. Helaas kun je dat met het blote oog niet waarnemen.

De keramische tegels voor binnen gebruik worden vaak voorzien van een glazuurlaag, die als extra bescherming dient. Nadeel is dat deze tegels glimmen en glad zijn als er vocht op ligt. Dus daarom kunnen ze nooit gebruikt worden voor een buitenvloer! De onderlaag kan in dit geval van minder goede kwaliteit bestaan. De glazuurlaag beschermt de tegel.

Onze keramische tuintegels hebben een zeer goede stroefheid (R-waarde) zodat ze geschikt zijn voor buitengebruik. Kunt je deze tegels ook binnen leggen? Ja, dat kan zeker. Maar je dient er dan wel rekening mee te houden dat het schoonmaken (dweilen) wat zwaarder is dan met keramische binnentegels.

Verdere belangrijke kwaliteitseisen waar u op kunt letten:

Gerectificeerd : Dit betekend dat de tegels een perfecte maatvastheid hebben. Niet gerectificeerde tegel kunnen  in maat afwijken en het verleggen kan daardoor minder strak gebeuren.
Gres Porcallenatto : Dit zijn keramische tegels die door en door hard zijn  en heeft de onderlaag dezelfde kleursamenstelling als de print ( Full coloured body). Dus mocht er door omstandigheden een “chip” uit de tegel springen dan  ziet u bij een Gres Porcallenatto tegel nog altijd hetzelfde kleurbeeld.