Natuursteen

Natuursteen is verkrijgbaar in ontelbare soorten en maten.

Uit de steengroeven of gebergtes worden grote blokken gehaald. Deze worden verzaagd tot platen/ tegels. De verzaagde steensoorten worden afhankelijk  van het soort steen bewerkt. Hierbij kunt u denken aan hoogglans gepolijst, geschuurd, geborsteld en nog diverse combinaties hiervan. Elke tegel krijgt hierdoor een unieke uitstraling. De eigenschappen van natuursteen is per steensoort verschillend. Denk hierbij aan hardheid, poreusheid, glans en motief.

De voordelen van natuursteen:

De natuurlijke en unieke uitstraling, die in de loop der jaren evolueert. Geen enkele natuurstenen vloer is identiek. Sommige vertonen vlekken, andere witachtige of kleurrijke aders. Dergelijke ‘onvolkomenheden’ geven natuursteen een uniek karakter. Natuursteen is massief en duurzaam en beschikt dan ook niet over een toplaag zoals vaak bij keramische tegels.

De nadelen van natuursteen:

Sommige steensoorten zijn poreus of bevatten veel kalk, deze kunnen niet onbehandeld in elke ruimte worden gebruikt in bijvoorbeeld de keuken of badkamer. Deze soorten kunnen in reactie met bepaalde zuren (bijvoorbeeld gemorste wijn of shampoo resten) zorgen voor vlekken in de tegels.

In onze showroom kunnen wij u adviseren welke natuursteen het beste bij u past. Wij voeren tevens een breed programma aan onderhoudsmiddelen speciaal voor natuursteen.

De meest voorkomende steensoorten

Graniet
Is een stollingsgesteente en is volledig uitgekristalliseerd in één of meerdere verhardingsfasen. Voor 50% bestaat het uit kwarts, voor 30% uit veldspaat (dat in witte, roze of rode kristallen in de steen voorkomt) en voor 20% uit mica (dat voorkomt onder de vorm van zwarte staafjes met een metaalglans). Graniet komt vooral uit Scandinavië, maar ook uit Engeland, Schotland, Spanje, Brazilië, India, Zuid-Afrika en Duitsland.

Marmer
Is een volledig  uitgekristalliseerd sedimentgesteente, dat bestaat uit calciumcarbonaat met sporen van metaaloxide. De calciumcarbonaatmassa is wit. De kleurslierten in het marmer worden veroorzaakt door de aanwezige metaaloxiden. Er wordt veel marmer ingevoerd uit het buitenland. Wereldberoemd is het witte Carrara marmer van Italië. De zeer mooie Onix, die voor sierstukken gebruikt wordt, komt ui Mexico, Argentinië, Joegoslavië en Turkije. Verder komt er nog marmer uit Griekenland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Cuba, China en een aantal oosterse landen.

Leisteen
Is een afzettingsgesteente, ontstaan door het afzetten van fijne leemdeeltjes. Het is een sterk gelaagd, zelfs schilferachtig gesteente, dat grijsblauw van kleur is en bestaat uit een massa van onzuiver aluminiumsilicaat en organische restanten. Het laat zich volgens de richting van zijn gelaagdheid zeer gemakkelijk splijten. Het is zeer sterk pyriethoudend en in dit opzicht ook minder geschikt om in “extreme” omstandigheden te worden aangewend.

Travertin
Travertin is een kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit oververzadigd water uit warme bronnen. Takjes, bladeren en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert, veroorzaken de kenmerkende onregelmatige poriën van dit materiaal. De meeste travertin is afkomstig uit Turkije en is leverbaar in gezoete of getrommelde tegels.

Kwarsiet
Komt uit Noorwegen, Engeland, noord-Italië, en Zwitserland. Het bestaat hoofdzakelijk uit kwartskorrels. De verschillende kleurschakeringen maken het zeer geschikt voor decoratieve doeleinden.

Basalt
Is een gemengd vulkanisch gesteente dat voorkomt in vijf- of zeshoekige prisma’s (zuilenballast); in platen als tafelbasalt. De kleur is donker grijsblauw.

Natuursteen buiten

Wij leveren en plaatsen vrijwel alle soorten natuursteen tegels voor terrassen, looppaden, opritten, rondom vijvers/zwembaden en siertuinen. De keuze in natuursteen voor buiten loopt nagenoeg gelijk met de soorten voor binnen. Het grootste verschil is dat buitentegels meestal in 3cm dik zijn uitgevoerd in verband met vorstbestendigheid. Sommige soorten zijn minder of zelfs niet geschikt voor buiten, dit zijn vooral de zachtere steensoorten zoals marmer.

Siergrind/split en zwerfkeien zijn in vele maten en kleuren leverbaar. Voor een grote of kleine oppervlakte leveren wij  verpakkingen van 25kg, mini/bigbags van 500/ 750 en 1500kg en eventueel los gestort bij grote afname.

Tevens kunt u bij ons terecht voor natuursteen beelden, meubels, brievenbussen en waterornamenten.

Voor het maken van muurtjes, bloembakken en borders kunt u natuursteen stapelblokken, schanskorven, opsluitbanden en palissaden gebruiken.

Kortom wij hebben alles als het gaat om natuursteen voor binnen én buiten!